#

video

Netflix en Comcast maken een sterke training

Netflix en Blockbuster zijn beide bedrijven die een voortdurende strijd voeren om relevant te blijven in de steeds veranderende entertainmentindustrie. In dit opzicht is de recente beslissing van Netflix om uitsluitend films te uploaden naar hun onlinedienst in plaats van geld uit te geven aan dure huurprijzen, zowel een slimme zakelijke zet als een slimme zet van de consument geweest. Tegelijk vormt het een ernstige bedreiging voor het traditionele model van DVD- en VHS-distributie dat de Amerikaanse entertainmentmarkt jarenlang heeft tegengehouden. Waarom lijkt de stap van Netflix naar online videoweergave een nog grotere bedreiging voor de sector?

netflix

Het antwoord is simpel: Netflix wil winnen. Tussen de twee ervaringen ligt drie decennia van exponentiële technische ontwikkeling: Netflix maakt gebruik van een deel van die evolutie om een film te kunnen huren en de tweede was om een einde te maken aan de beruchte kosten voor te laat betalen die in rekening werden gebracht door winkels met bakstenen en mortieren. Omdat de ontwikkeling van breedbandinternet de consumenten in staat stelde thuis toegang te krijgen tot hogesnelheidsvideostreaming, beseften zij al snel dat er in deze arena geld te verdienen viel. Net zoals het bedrijf dat het DVD-formaat creëerde, besefte dat de sector niet kon overleven zonder zijn bron van inhoud, besefte ook Netflix dat. Als bedrijf met een geschiedenis die is gebaseerd op het leveren van een ontwrichtende technologie die snel door miljoenen consumenten werd omarmd, is het niet meer dan logisch dat Netflix zou proberen zijn invloed uit te breiden naar de wereld van online video.

Heden ten dage is Netflix aantoonbaar het meest waardevolle bedrijf in de technologie-industrie, en de recente deal met Comcast markeert een nieuwe belangrijke stap in de voortdurende missie van het bedrijf om zijn invloed en zijn platform over de hele wereld uit te breiden. Door samen te werken met een van de grootste kabelbedrijven in het land en het op een na machtigste digitale kabelnetwerk ter wereld te verwerven, heeft Netflix nu de macht om met succes de bestaande dominantie van Hulu, Amazon en Microsoft op de kijkmarkt uit te dagen. Hoewel de beslissing van Netflix om een eigen platform te verwerven kan lijken op een stap in de richting van het veiligstellen van zijn reeds bereikte positie, is de overname van NBC Universal eigenlijk een stap in de richting van het positioneren van Netflix als een cultureel icoon in het entertainmentlandschap. Door samen te werken met een reeds gevestigd bedrijf, legt Netflix de basis voor wat een bijna monopolistische positie in de kijkersmarkt zou kunnen worden. Of de strategie van Netflix succesvol zal zijn, is nog maar de vraag, maar de impact van Comcasts overname van NBC Universal is nu al voelbaar.

Sources for this article: