#

video

De symboliek van het platform en het gebrek aan zorg voor de andere gevangenen

Het zeer metaforische einde laat sommige toeschouwers op hun achterhoofd krabben. Het tweede, derde en vierde einde onderzochten wat er precies gebeurde met de personages, het gat waarin ze werden gestopt, waardoor ze in de eerste plaats in het gat terechtkwamen, waar ze precies heen zouden gaan als ze nog een kans zouden krijgen, en hoe het Gat begon. Wat was het doel van het plaatsen van de personages in de kuil in de eerste plaats, als het niet was om een of ander punt duidelijk te maken? Moesten ze de triomf van het goede over het kwade symboliseren, of was er een onderliggende boodschap over de superioriteit van de mensheid over de krachten van de duisternis die willen heersen?

platform

Wat ik het meest storend vond aan The Purge op de netflix website toen ik het opnieuw bekeek, was dat dezelfde symbolen en themas opnieuw werden gebruikt. Wanneer de gevangenen van de Purge uit de inrichting ontsnappen en verder sjokken richting vrijheid en dood, zijn ze op dezelfde manier gekleed, met dezelfde symboliek. Het platform waar de executie plaatsvindt lijkt op een kruis, en het symbool van kettingen is ook aanwezig op het platform, net als toen de gevangenen ontsnapten uit de inrichting. Het derde einde, dat ik het meest verontrustend vond, is wanneer de autoriteiten de beneden-zee faciliteit sluiten op de avond van de laatste aanval en de eenzame politiehelikopter die de situatie in de gaten hield, wordt neergeschoten door het platform. Het symbool van de kettingen kan gemakkelijk worden gelijkgesteld aan de schedel en de gekruiste botten, beide symbolen van de dood die door de antagonisten in de film worden gebruikt om de onschuldige slachtoffers naar hun geïmproviseerde kerkhof te lokken.

Het feit dat het symbool van de kettingen zo vaak in de film werd gebruikt, geeft te denken dat er misschien, heel misschien, toch iets ergs is gebeurd tijdens de film. Of misschien wijzen de symbolen helemaal niet op iets sinisters. Hoe dan ook, dit is een concept waar ik tijdens het kijken naar The Purge veel aan dacht. Wat hebben de gevangenen van Leningrad te verliezen als de regering erachter komt dat ze uit een gevangenis zijn ontsnapt met behulp van een platform? Kunnen ze daar nog wegrotten terwijl miljoenen mensen sterven in de kampen waar ze dagelijks heen worden gestuurd?

Sources for this article: