#

video

De nieuwste film van Netflix is leuk en vermakelijk om naar te kijken

Toen de veelgeprezen Netflix-film The Platform (EL Hoz en el sueo in het Spaans en Hola esta una nuevama in het Engels) in februari 2020 op de Spaanstalige markt kwam, ontstond er meteen een hype vanwege de unieke, vooruitziende symbolische themas en het futuristische stedelijke avontuur. Op het eerste gezicht lijkt de film slechts een verhaal over hebzucht en de strijd om te overleven, maar naarmate de plot dikker wordt, wordt het duidelijk dat The Platform veel meer is dan een verhaal over overleven. Vanaf het moment dat de titel van de film op het scherm verschijnt, krijgt het publiek een visuele traktatie voorgeschoteld: een reeks gebroken beelden die langzaam de corruptie van het hedendaagse Spanje onthullen, voornamelijk in de gotische wijk van een oude haven. Het artistieke ontwerp van de film lijkt een donkerdere interpretatie van de Spaanse metropool Malaga of het zinkende Ibiza te suggereren, maar in werkelijkheid haalt regisseur Tom McLaughlin zijn inspiratie uit de Middellandse Zee en de talloze stranden. Bijgevolg hebben de hier gepresenteerde beelden veel meer impact op het publiek dan die in bijvoorbeeld een horrorfilm als The Shape.

platform

De film begint met twee havenarbeiders, waarvan er één uitsluitend wordt gespeeld door Enya Cruz (nunoledero uit The Sopranos), die op een smalle brug over een watermassa lopen. Terwijl ze langs de rand van het platform lopen, komen ze een gevangene tegen die erin slaagt door de opening tussen de vangrails te glippen. Enya slaagt erin de veroordeelde en zijn maat neer te halen, die vervolgens naar een cel vlak onder de gevangenis worden gebracht. Terwijl ze verdergaan, slagen meer gevangenen erin door de opening te glippen en te ontsnappen.

Als de rook optrekt en een enorme explosie de bovenste verdiepingen van de gevangenis doorklieft, slaagt Enya erin de laatste verantwoordelijke voor de explosie, Razo (Efren Ramirez), gevangen te nemen. Bij zijn gevangenneming realiseert Razo zich dat hij in het complot is geluisd door iemand anders die er vandoor wil gaan met het geld dat hij al heeft verdiend. Nu, met de hulp van Enya en enkele lokale autoriteiten (gespeeld door Daniella Gavina en Rosa Maria de Queiroz), sporen ze de overgebleven ontsnapten op en arresteren ze hen. Als ze allemaal gevangen zijn, krijgt Enya toestemming van de hoofdcel van de gevangenis om de benedenverdiepingen om te bouwen tot een gigantische dansvloer en een arena met prikkeldraad om de bezoekende gasten te vermaken. Baharat-Alaa!

Sources for this article: